W dniach 6 - 13 listopada obchodziliśmy w klasie Ia „Owocowy Tydzień”. W czasie zajęć lekcyjnych dzieci dowiedziały się dużo na temat wartości odżywczych warzyw i owoców.
W „Kąciku Przyrodniczym” zorganizowaliśmy wystawę domowych przetworów – soków, kompotów, powideł, sałatek warzywnych.
Najwięcej emocji dostarczyło wykonanie w klasie sałatek owocowych. Świeże owoce – jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, kiwi, grejpfruty, winogrona dzieci własnoręcznie obierały, kroiły i komponowały z nich pyszne sałatki, które doprawiły cytryną lub jogurtem.
Kolejnego dnia nauczyliśmy się przygotowywać koktajle owocowe przy pomocy blendera. Wypróbowaliśmy kilka smaków w zależności od dodanych owoców. Każdy miał swój ulubiony smak.
Podsumowaniem „Owocowego Tygodnia” było spotkanie z higienistką szkolną. Pani higienistka porozmawiała z dziećmi na temat „Zdrowego stylu życia”. Zwróciła uwagę na właściwe odżywianie, sen, spędzanie czasu wolnego, obowiązki domowe. Podkreśliła znaczenie ruchu dla prawidłowego rozwoju dziecka i właściwą organizację czasu po lekcjach.
Zdobytą wiedzę i umiejętności dzieci już wykorzystują – niektórzy pochwalili się, że podobne sałatki i koktajle owocowe przygotowali samodzielnie w domu.
Jolanta Gawryś
Powrót