W piękny słoneczny dzień 2 października 2015 uczniowie klas III a i III b SP byli na wycieczce w piekarni i w lesie.
Najpierw nasze kroki skierowaliśmy do Piekarni GS w Chorzelowie. Tam śledziliśmy proces wypieku chleba, rogalików i drożdżówek i obserwowaliśmy pracę piekarzy. Mogliśmy też spróbować swoich sil przy wyrobie rogali i obwarzanków. Piekarze najpierw przygotowują zakwas, potem w wielkiej misie mieszają składniki: mąkę, wodę, sól, zakwas i drożdże. W procesie tym ważne jest utrzymanie odpowiednich warunków temperaturowych dla ciasta. Następnie gdy mamy już gotowe ciasto przychodzi czas na formowanie. Zanim ciasto zostanie przeznaczone do właściwego formowania musi zostać podzielone na odpowiednie porcje. W następnym etapie procesu produkcji pieczywa ciasto pozostawione jest w specjalnych foremkach gdzie rośnie i dojrzewa. Potem w ogromnych piecach wypieka się po kilkadziesiąt chlebów równocześnie. Na koniec naszej wycieczki piekarze poczęstowali nas rogalikami i obwarzankami. Wszystkim bardzo smakowały wyroby chorzelowskiej piekarni.
Potem zawędrowaliśmy w gościnne progi naszej koleżanki Wiktorii, mogliśmy tam odpocząć, wypić herbatkę, poczęstować się ciasteczkami, poskakać na trampolinie.
Następnie byliśmy w lesie. Naszym zadaniem była obserwacja warstw lasu, roślin i zwierząt w każdej warstwie. W trakcie wycieczki obserwowaliśmy też piękne krajobrazy w jesiennej szacie, a także pola z których zebrano już plony.
Jolanta Pyrzyńska
Powrót