W marcu uczniowie klasy IIIa założyli obserwację rzeżuchy. Przez tydzień obserwowaliśmy wpływ światła i wody na rozwój roślin.
Podzieliliśmy się na trzy grupy. Jedna grupa podlewała nsionka rzeżuchy i wystawiła je na działanie słońca. Druga systematycznie podlewała nasionka, ale zasłoniła dostęp do słońca. Rzeżucha trzeciej grupy była wystawiona na słońce, ale nie dostawała wody.
Nasze działania i wnioski zapisywaliśmy codziennie na kartach obserwacji. Po tygodniu obserwacji wyciągneliśmy wnioski - woda i słońce są niezbędne dla rozwoju roślin.
W naszym klasowym ogródku znalazły się również inne wiosenne nowalijki - szczypiorek, pietruszka, kiełkujący owies. Wykorzystaliśmy je do ozdobienia wiosennych kanapek. Nasze wiosenne kanapki sporządziliśmy ze zdrowych produktów - warzyw, sera, jajek.
Zadbaliśmy o higienę przygotowania i spożywania posiłków, dowiedzieliśmy się o wartościach odżywczych wiosennych warzyw, kiełków, zieleniny.
Przyrządzone samodzielnie II śniadanie smakowało wyśmienicie!
Uczniowie klasy IIIa i wych.Jolanta Gawryś
Powrót